Retromuseum v Chebu vrací návštěvníky v čase. Připomíná životní styl a design bývalého Československa

2. duben 2022

Do muzeí často chodíme proto, abychom poznali dávné časy. Do historie ne až tak dávné vás zavede Retromuseum v Chebu, které se zaměřuje především na design a životní styl šedesátých až osmdesátých let dvacátého století bývalého Československa. Retromuseum je pobočkou Galerie výtvarného umění a v Chebu ho najdete na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Předměty z minulého století, které byly vidět prakticky v každé běžné domácnosti, jsou vystaveny v prvním a druhém patře muzejní budovy. Hned po vstupu se ocitnete v obývacím pokoji, který si jistě budete pamatovat ze svého dětství. Pocit nostalgie podpoří známé znělky a pořady hrající v televizi.

Prohlédnout si ale můžete i tehdejší vybavení koupelen nebo ukázky kuchyní včetně nádobí. Nechybí ani retro potraviny a různé spotřebiče. A najdete tu dokonce i zařízenou kancelář.

Ve stálé expozici přitom nejsou k vidění jen věci denní potřeby, jako jsou hračky, časopisy, magnetofony, vysavače nebo žehličky. Své místo tu mají i dopravní prostředky. Pokud vám na ulicích chybí tradiční české embéčko, motorka JAWA nebo skládačka ESKA, přijdete si tu na své.

Televize přehrává tehdejší pořady

V prvním podlaží se pravidelně střídají krátkodobé expozice zaměřené na různá témata, například na tehdejší architekturu. Pro návštěvníky je otevřeno každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.