Restaurování vitrážových oken v kostele svatého Jiří v Horním Slavkově je u konce

27. listopad 2018 14:15

Svatá Cecílie nebo svatý Josef. To jsou patroni vyobrazení na posledních obnovených vitrážích v kostele v Horním Slavkově na Sokolovsku. Práce na obnově barevných výplní trvala tři roky.

Renovace novogotických barevných výplní byla časově i finančně náročná, a proto jí město rozdělilo do tří etap. Odborníci dokončili i poslední tři vitráže na severní straně kostela.

Renovace trvala tři roky

Pracovníci se podíleli na obnově, přestože venku byly pouhé dva stupně Celsia. „Pláty se očistily, střepy, které chyběly, se domalovaly, a pak se to složilo do nové sítě,“ popisuje způsob restaurování Jakub Uhlík, který se na něm podílel.

Motivem prostředního okna bude postava svatého Josefa, ani tomuto oknu se nevyhne bezpečnostní opatření proti vandalismu. „Jsou to pletivové sítě a budeme je dávat i sem, protože samozřejmě to stálo nemalé prostředky a bohužel někteří lidé jsou dost bezohlední,“ vysvětluje ochranu starosta Horního Slavkova Alexander Terek.

Po více než 100 letech se tak radnici podařilo obnovit všechna vitrážová okna v kostele. Celkové náklady se pohybují kolem pěti milionů korun.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio