Restaurátoři převzali od zástupců chebského muzea národopisná kamna. Jejich rekonstrukce potrvá celý rok

13. září 2019 09:00

Venkovská svatba a texty pořekadel – například právě tyto prvky zdobí národopisná kamna od tvůrce Williho Russe. Přechodně jsou umístěna na chebském hradě. Právě tam je převzali restaurátoři, kteří na nich budou po celý rok pracovat.

Jedná se o historickou památku, která vznikla během druhé světové války a zachycuje venkovský život na Chebsku. Zajímavé je také to, že se v těchto kamnech nikdy netopilo a nebude. Při restaurátorských prací bude tedy nutné zachovat i původní materiál.

Celý proces je rozdělený do čtyř částí. Zacházení s historickými kamny, která zobrazují výroční a rodinné obyčeje, musí být velmi opatrné, aby nedošlo k poničení kterékoliv z jejich částí, řekl restaurátor Michal Raušer: „Stojíme před nelehkým úkolem. Někdo kamna zalil cementovou maltou a uvnitř je navíc cihlová vyzdívka. V počátku budeme rozrušovat ty pevné spáry, až se to podaří, tak přistoupíme k demontáži té vnitřní vyzdívky.“ Kamna se skládají z kachlí nepravidelných tvarů. Ztěžují tak i možnost práce s některým nářadím.

Rekonstrukce vyjde na téměř 1,2 milionu korun a bude trvat celý rok. Muzeum Cheb, kde budou kamna později k vidění, ale nepovažuje za důležité přesné dodržení časového plánu. Na prvním místě je precizní rekonstrukce historické památky.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související