Restaurace a bary musí kontrolovat bezinfekčnost zákazníků. Možností jsou i samotesty na místě

2. listopad 2021 10:15

Personál restaurací i barů musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost zákazníků. Ti musí mít buď negativní test na koronavirus, nebo očkování, případně potvrzení o prodělané nemoci.

Na oběd, večeři, případně i k posezení v baru musí s sebou lidé nosit potvrzení o bezinfekčnosti. To je nové opatření vlády proti šíření koronaviru. Kontrolovat ho musí sami provozovatelé zařízení. Ten, kdo doklad mít nebude, nesmí být obsloužený a musí si zajistit negativní test. Třeba přímo v restauraci.

„Máme tady samotesty, takže nabídneme ke koupi samotest. Samozřejmě chceme, aby ti lidé zůstali, takže máme tuto alternativu. Nějaká část lidí říkala, že se uvidíme až na jaře, protože nepřistoupí na takový věci. Odliv lidí to bude mít, ale určitě je to lepší, než aby nás zavřeli,“ uvedl Jiří Kautský, provozní jedné z restaurací v centru Karlových Varů.

Kontrolování bezinfekčnosti znamená pro zaměstnance restaurací práci navíc a také se častěji mohou dostat do konfliktu se zákazníky. „Je to pro nás nepříjemné a myslím si, že je to nepříjemné i pro zákazníky. Lidi nechodí a chodit ani nechtějí. Od minulého týdne nám volají a ruší rezervace. Přivádí nás to zas k nějakým negativním finančním otázkám,“ řekla Lucie Jejkalová, majitelka jedné z restaurací v Chodově na Sokolovsku.

Spustit audio