Respirátory, dezinfekce a novinky. Šumavská informační centra se otevřela

13. květen 2021 11:25, aktualizováno

Téměř po sedmi měsících se otevřela některá informační střediska Národního parku Šumava. Výletníci tak mohou navštívit vnitřní prostory střediska na Kvildě, Stožci nebo v Kašperských Horách.

Návštěvníci mohou díky rozvolňování navštívit s nanorouškou nebo respirátorem informační centra na Šumavě, která byla uzavřená téměř od poloviny října. Nyní jsou ve vnitřních prostorech přichystané dezinfekce a rukavice.

Informační středisko Kašperské Hory

Některé akce musela infocentra kvůli pandemii zrušit. „Zrušili jsme tvořivé dílny, protože tam potřebujete hodně materiálu a nejsme schopni zajistit, aby vše bylo dezinfikované. Zůstali nám tedy vycházky do terénu,“ uvedla vedoucí střediska Miroslava Michnová. Vše ale záleží na epidemické situaci a vládních nařízeních.

Novinkou jsou samoobslužné naučné stezky

Střediska představují novinky, které na letošní rok přichystala. Jedná se o samoobslužné stezky, kde se nenachází množství informačních panelů. „Půjdete šumavskou krajinou, kde vás budou doprovázet skřítkové, pokud se bude jednat o stezku pro děti, nebo jsou připravené stezky i pro dospěláky,“ poznamenala vedoucí středisek a návštěvnických center Národního parku Šumava Martina Kučerová.

Informační středisko Kašperské Hory

Stezky vedou do míst, kde není velká návštěvnost. Děti se na těchto stezkách mohou zabývat faunou, flórou, dospělí i historií. Vše je propojeno s pohybem, aby se lidé v přírodě více hýbali. Stezky nejsou vyznačené v terénu, jsou to stezky na turistických trasách nebo návštěvníky může navést samoobslužný list. Trasy jsou dlouhé maximálně do 10 km.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio