Reportáž z františkánského kláštera v Hejnicích v roce 1938. Jak být v přírodě a přitom ji chránit

3. září 2021

První letošní zářijové vydání vysílání magazínu Sousedé začneme rubrikou Archivní návraty. V ní se vždy jedenkrát do měsíce vydáváme do rozhlasového archivu, abychom vybrali některou historickou nahrávku, pokud možno v německém jazyce. Tentokrát jsme pro vás připravili skutečnou zajímavost. Je ze srpna roku 1938 a jde o reportáž z františkánského kláštera v Hejnicích na Liberecku.

Druhá část Sousedů bude patřit tématu naprosto současnému – otázce, jak skloubit touhu a potřebu lidí vyrážet do přírody se snahami tu samou přírodu chránit.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.