Repelenty a osvěžovače vzduchu si můžete vyrobit sami, bez chemie

Stačí vám jen několik ingrediencí. Vedle toho, že budete šetřit přírodu i své zdraví, ušetříte také finančně. Pro designérku přírodních zahrad Alenu Lehmannovou to je jasná volba a vy se k ní můžete přidat.

U repelentu je základní surovinou líh, který by sám o sobě neměl být aromatický. Použít můžete vodku, slivovici i lékárenský líh. „Do něj hodíte rozmarýn nebo hřebíček, obvykle se dává na panák alkoholu 10 hřebíčků nebo hrst rozmarýnu. Směs necháte stát, v případě hřebíčku na okně, v případě rozmarýnu v ledničce, zhruba tři týdny. Pak ji můžete používat úplně stejně jako repelent,“ popisuje postup Alena Lehmannová.

Osvěžovač vzduchu

Nejdůležitější ingrediencí do osvěžovače vzduchu je jedlá soda, opět se přimíchávají bylinky. „Např. sušená levandule, ta je jednou z bylin, které také odpuzují komáry a hmyz takže to je takové řešení dva v jednom. Vůni zintenzivníte levandulovým olejem. Pokud dáváte přednost jiné bylince, zakomponujte do osvěžovače ji, může to být rozmarýn nebo citrónová kůra a silice,“ radí zahradnice.

Bylinný repelent, osvěžovač vzduchu (ilustrační foto)

Podle její zkušenosti jedlá soda absorbuje pachy, ale aroma bylinek zachovává: „Mám to vyzkoušeno. Přírodní osvěžovače sice nemají takovou výdrž, na jakou jsme zvyklí u těch chemických, jenže zase neobsahují látky, které mohou být karcinogenní. A snadno si uděláte nový ze čtyř lžic jedlé sody, dvou lžic bylinek a čtyř kapek oleje, toho můžete nakapat i víc. Tohle je čistá příroda, trochu rychleji vyčichne, ale je to taková bylinková louka u vás v pokoji.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio