Relikviář svatého Maura ukrývá ostatky čtyř svatých

16. listopad 2021
Poklady minulosti

Jednou z nejvýznamnějších zlatnických památek na českém území je věhlasný relikviář svatého Maura, který je uložen na hradu a zámku v Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji. Mají v něm být uloženy ostatky celkem čtyř osob.

Hrad a zámek Bečov

Druhá nejvzácnější zlatnická památka na území České republiky je střežena v trezoru na hradě a zámku v Bečově nad Teplou. Jedná se o relikviář svatého Maura, který je významnou raně románskou památkou pocházející z první poloviny 13. století. Návštěvníci si relikviář od 26. listopadu budou moci prohlédnout v nové expozici hradu a zámku Bečov, a to v Pluhovském paláci.

Relikviář byl vyroben v Belgii pro benediktinské opatství, kde byl využíván k liturgickým účelům až do 18. století. „V relikviáři je uloženo téměř celé tělo sv. Maura, lebka sv. Timoteje, neznámá část těla sv. Apolináře a údajně také článek prstu sv. Jana Křtitele,“ sdělila zástupkyně kastelána hradu a zámku Bečov Markéta Kolářová.

Relikviář odkoupil od církve tehdejší majitel bečovského panství, milovník umění Alfred de Beaufort-Spontin. Po jeho smrti se památka dostala právě do Bečova. Spolu s korunovačními klenoty a Závišovo křížem, který se nachází v klášteře ve Vyšším Brodě, tvoří relikviář svatého Maura trojici nejvýznamnějších zlatnických památek na českém území.

Pozlacené stříbro

„Relikviář svatého Maura se řadí k domečkovému neboli tumbovitému typu relikviářů. Je opravdu velký a těžký. Na první pohled je celý zlatý, jedná se však většinově o pozlacené stříbro. Reliéfy na relikviáři vypráví příběhy světců, kteří jsou v relikviáři uloženi. V čele relikviáře vidíme dvě větší sošky, jedna patří Ježíši Kristu, druhá pak svatému Maurovi. Po obvodu relikviáře se nalézají také sošky 12 apoštolů,“ popsala Markéta Kolářová.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio