Rekordní návštěvnost hlásí památky na Karlovarsku

22. listopad 2019 06:20

Státní zámky Kynžvart a Valeč, i státní hrad a zámek Bečov nad Teplou hlásí vyšší počet návštěvníků v minulé sezoně. Čím se mohou tyto památky pochlubit?

Relikviář svatého Maura v Bečově nad Teplou, sbírky knížete Metternicha na Kynžvartu nebo cyklus přírodovědných přednášek ve Valči. To jsou jen některá z lákadel, které v letošní sezoně nabídly státní památky v Karlovarském kraji. I díky nim se zvýšil počet návštěvníků ve srovnání s předchozím rokem.

„Došlo k mírnému nárůstu návštěvníků zhruba o čtyři procenta, celkem přišlo na tři památkové objekty 125 tisíc návštěvníků. Tradičně je nejnavštěvovanější památkou státní hrad a zámek Bečov, kam přišlo 76 tisíc návštěvníků, následuje Kynžvart s 40 tisíci a zámek Valeč s devíti tisíci návštěvníky,“ řekl Dušan Michelfeit z Národního památkového ústavu, který jmenované památky spravuje.

Dětské prohlídky jsou oblíbené

Státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou letos dokonce zaznamenal historicky nejvyšší počet návštěvníků. Vedle vzácného relikviáře svatého Maura jsou pro turisty atraktivní i dětské vzdělávací prohlídky. „Kromě toho jsme v průběhu letošní sezony zprovoznili plnohodnotně okružní komunikaci, je to okružní stezka kolem horního hradu, která je osazená informačními texty. Zprovoznili jsme také lezeckou stěnu, což je takový unikát,“ řekl Michelfeit.

Zámek Valeč letos poprvé připravil cyklus přírodovědných přednášek s názvem Valeč, brána Doupova. Na zámku Kynžvart v této sezoně představili exponáty dvou sbírek knížete Metternicha. Kromě toho můžou zájemci navštívit všechny tři památky v rámci speciálního adventního programu. „V Bečově bude opět půlnoční mše, poprvé se konala loni, takže jsme založili novou tradici. Také chystáme silvestrovské a novoroční prohlídky,“ pozval Dušan Michelfeit.

Advent ve znamení koncertů a tradic

V letošním roce připravil silvestrovské prohlídky i zámek Kynžvart. Vánoční atmosféru si ale můžou návštěvníci připomenout už 7. prosince. „Pro děti bude připravený na nádvoří dětský punč, který navodí vánoční atmosféru, nebude chybět výzdoba, lidé se seznámí s tradičními zvyky, mohou ochutnat cukroví a na konci zazní malý koncert zámecké kapely,“ řekl kastelán zámku Ondřej Cink.

Zámek ve Valči zůstává jako jediný otevřený po celý rok. I tady si ale připomínají období adventu, a to koncertem v kostele Nejsvětější Trojice a slavnostně vyzdobeným Braunovým sálem.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio