Rekonstrukce trati mezi Karlovými Vary a Ostrovem potrvá do poloviny února

3. prosinec 2020 11:00

Vlaky mezi Karlovými Vary a Ostrovem nebudou jezdit kvůli prodloužené rekonstrukci tratě minimálně do února příštího roku. Práce měly skončit v polovině prosince, společně se zavedením nových jízdních řádů.

Nepříznivé klimatické podmínky a zvyšující se riziko sesuvů. To jsou hlavní důvody prodloužení rekonstrukce trati mezi Karlovými Vary a Ostrovem nad Ohří. Původně tady měly vlaky začít jezdit už od 13. prosince.

Letos v květnu Správa železnic začala s obnovou železničního náspu hned na několika místech. Ta vytipoval geotechnik jako nejrizikovější pro sesuv. Rekonstrukce skončí nejdříve v únoru příštího roku. Nejdelší zhruba kilometrový úsek nedaleko stanice Dalovice je přitom téměř hotový.

Stavba se ale prodlouží kvůli nestabilnímu podloží v kratším úseku u obce Lesov. „Jílovitá zemina se tady střídá s uhelnými vrstvami. Ty uhelné vrstvy jsou propustné a jsou plné vody, to je právě to nebezpečí. Zároveň po tom uhlí nastává pohyb. Uhelná vrstva vytváří smykovou plochu, po které ten svah ujíždí. Potřebujeme dostat vodu z těch propustných vrstev pryč, aby k tomu nedocházelo a násep byl stabilní,“ vysvětlil za zhotovitele Jakub Štěrba.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio