Rekonstrukce mostu v Šemnici u Karlových Varů se komplikuje. Začne se zpožděním

V Šemnici u Karlových Varů měla začít letos na jaře rekonstrukce mostu přes řeku Ohře. Stavební práce ale zkomplikovaly posudky dopravních odborníků a potíže při získávání pozemků k rozšíření plánovaného přemostění. Pro automobily tak zůstává dosluhující most stále uzavřený.

„Máme osady na obou stranách řeky. Problém je, že se lidé nemůžou dostat z jedné strany na druhou. Všechno se musí řešit objízdnou trasou přes Kyselku nebo Karlovy Vary,“ popsal potíže místních lidí nezávislý místostarosta Šemnice Vladimír Matějů.

Kvůli havarijnímu stavu na most nesmí auta. Karlovarský kraj plánoval jeho rekonstrukci na letošní jaro. Dopravní policisté teď ale požadují, aby z křižovatky u mostu zmizel živý plot, který brání dostatečnému rozhledu. Až důkladné šetření zjistilo, že plot vysadil na krajských pozemcích majitel blízkého domu.

„V tuto chvíli dostal majitel nemovitosti pokyn, aby odstranil živý plot, který vysázel na krajských pozemcích, pak potřebujeme tři metry jeho pozemku a most se může vrátit zpátky včetně chodníku pro pěší obyvatele,“ vysvětlil krajský radní za ODS Jan Bureš.

Podle něj vlastník blízkých pozemků nečekaně přišel i s dalším požadavkem, který termín rekonstrukce opět odsunul na pozdější dobu. „Jednání by měla pokračovat v příštím týdnu. Původní návrh vlastníka, že by si od něj Karlovarský kraj odkoupil nemovitost za částku v řádech milionů, je pro mě nepředstavitelný,“ řekl Bureš.

S vlastníkem nemovitosti a pozemků u mostu se chce vedení kraje co nejrychleji domluvit. Přesto je jasné, že letos na jaře opravy přemostění určitě nezačnou. První přípravy na ukotvení nové a širší mostovky mají každopádně začít, jakmile to umožní počasí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio