Rekonstrukce mostu v Horšovském Týně způsobila problémy nejen řidičům, ale i obchodům

16. červen 2021 22:15, aktualizováno

V Horšovském Týně na Domažlicku opravují most přes řeku Radbuzu. Po letech provozu, kdy přes něj přejíždělo až 8000 aut denně, je totiž v dezolátním stavu. Rekonstrukce ale s sebou nese určitá omezení. Nákladní auta nad 7,5 tuny musí jezdit objížďkou dlouhou skoro 80 kilometrů. Obchodníci u mostu zase kvůli uzavírce přišli o část zákazníků.

„Není tu vůbec žádný provoz. Ani žádní chodci ani auta, aby viděli, že tady ty obchody fungují dál. Takže nás pomalu ale jistě donutí k zániku. Za den sem přijde jeden nebo dva zákazníci. Do teď bylo zavřeno kvůli koronaviru, měsíc je otevřeno a teď máme zase znovu zavřeno, pravděpodobně až do Vánoc,“ řekla majitelka obchodu s dětským oblečením a hračkami paní Jarka.

Práce na mostě jsou v plném proudu. „Most se opravuje z toho důvodu, že byl zařazen do šestého stupně klasifikace mostů, což je skoro havarijní stav. Vzhledem k jeho dopravnímu zatížení bylo nutné provést rekonstrukci. V současné době jsou sneseny obě lávky a budou provedeny práce na spodní stavbě, kdy se provedou mikropiloty a odstraní se část železobetonové konstrukce. Následně bude snesen stávající starý most a bude nahrazen novým,“ řekla Monika Klimentová ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, která na stavbu dohlíží.

Díky novému mostu bude plynulejší doprava

„Od nového mostu si slibujeme hlavně to, že bude širší a už se nebude stávat, že když na most vjelo nákladní auto z jedné strany, auta na druhé musela počkat, až přejede. Pak se tady vytvářely fronty,“ uvedl starosta Horšovského Týna Josef Holeček.

Podle starosty oprava mostu ovlivní i některé kulturní akce. „Například naší největší akcí je Anenská pouť, při které, když byl normální provoz přes řeku Radbuzu, jsme měli uzavřený průjezd přes náměstí. Teď ale náměstí zavřít nemůžeme, protože je to jediný možný průjezd městem. Takže jsme rozhodli, že pouť bude omezená. Tribunu jsme přesunuli do Sadů Petra Bezruče, chovatelé drůbeže budou mít taky menší výstavu a bude to všechno omezenější,“ dodal Josef Holeček.

Rekonstrukce mostu vyjde na zhruba 35 milionů korun a potrvá přibližně do konce letošního roku.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio