Rekonstrukce kláštera v Teplé přišla na půl miliardy korun

29. červen 2015

V Teplé na Chebsku byla dokončena obnova kláštera premonstrátů za 500 milionů korun. Barokní jádro kláštera prošlo během pěti let celkovou revitalizací, veřejnosti budou zpřístupněny například i unikátní historické štoly.

„V areálu byl odveden velký kus práce. Evropské dotace do obnovy kulturního dědictví České republiky jsou zde opravdu vidět. Věřím, že klášter přitáhne velké množství nových návštěvníků. Teplá se tak může stát inspirací pro jiné národní kulturní památky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Klášter v Teplé byl založen v roce 1193 a po staletí býval centrem vzdělanosti. V roce 1950 byl ale stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil 28 let jako kasárna Československé lidové armády. Po odchodu armády budovy chátraly. Teprve v roce 1990 byl klášter navrácen řádu premonstrátů.

Celý objekt patří k nejvýznamnějším památkám v České republice a na obnovu musel čekat dlouhých 50 let. Ta začala v roce 2009 a zaměřila se na rekonstrukci nejcennějších částí. Rok před tím byl prohlášen klášter národní kulturní památkou.

Čtěte také

V nově rekonstruovaných prostorách vzniklo například kulturně-vzdělávací středisko Hroznatova akademie, které se široké veřejnosti otevře od 1. července. Návštěvníci se budou moct vydat na volně přístupnou naučnou stezku v areálu kláštera nebo do expozice mapující archeologický průzkum. Středisko nabídne prostor pro vzdělávací semináře a kongresy, spolupracovat bude i s uměleckými školami nebo Univerzitou Palackého v Olomouci.

„Poskytnutá dotace velmi přispěla k tomu, aby část budov kláštera dále nechátrala. V obnovených prostorách bude školící centrum pro nejrůznější skupiny obyvatel,“ řekl opat tepelské kanonie premonstrátů Filip Zdeněk Lobkowicz.

Projekt obnovy Kláštera premonstrátů v Teplé byl financován z Integrovaného operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj. Kanonie premonstrátů Teplá získala dotaci ve výši téměř 500 miliónů korun. Celý projekt bude dokončen v polovině letošního roku.

Klášter premonstrátů v Teplé
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio