Rekonstrukce karlovarské porodnice přinesla několik novinek

9. prosinec 2019 15:00

Opravené gynekologicko-porodnické oddělení Karlovarské krajské nemocnici by mělo rodičkám poskytovat větší komfort a lepší lékařské vybavení. Karlovarský kraj ho nechal kompletně zrekonstruovat.

Projekt rekonstrukce byl rozdělený do dvou částí. Ta první byla dokončena v květnu letošního roku. Vybudovaná byla nová odborná gynekologické ambulance, příjmová ambulance pro rodičky a velkých změn se dočkaly také původní porodní sály, takzvané kóje, které se změnily v moderní porodní boxy včetně sekčního sálu, který slouží pro porody císařským řezem.

V jednom z nových boxů byla také nainstalovaná porodní vana. První etapa rekonstrukce stála kraj 53 milionů korun a dalších 18 milionů kraj vyčlenil na vybavení, které nebylo součástí pořizovací ceny. Lékařský personál tak má k dispozici špičkovou techniku a odpovídající zázemí.

Zrekonstruované pokoje

Nejčerstvější novinkou je úprava oddělení takzvaného šestinedělí, která proběhla v rámci druhé etapy prací. Vzniklo tu 18 lůžek v převážně jednolůžkových pokojích. Ty maminkám dopřejí více soukromí, dřív tam totiž byly pokoje po čtyřech až šesti lůžkách.

Práce měly být dokončené v půlce listopadu, ale nastalo malé zdržení a nové oddělení bylo představeno až dnes 9. prosince.

Karlovarská porodnice je mezi porodnicemi v kraji tou nejvyhledávanější, a tak veškeré úpravy probíhali za provozu. V loňském roce se tam narodilo 1100 dětí. Vedení nemocnice počítá s tím, že právě díky novému vybavení se počty narozených dětí v karlovarské porodnici ještě zvýší.

Obě etapy rekontrukce byly financovány z rozpočtu Karlovarského kraje a celkem stály přes 92,7 milionu korun.

Poslechněte si reportáž ze slavnostního představení nových prostorů:

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související