Rekonstrukce hrázděného statku v Milíkově na Chebsku trvá už téměř jeden rok

13. srpen 2019 08:35

Před necelým rokem začala rozsáhlá rekonstrukce hrázděného statku v Milíkově na Chebsku. Ten by měl být v budoucnu součástí expozic chebského muzea. Restaurátoři začali s obnovou původního vybavení objektu, který vznikl na počátku 19. století. Statek je ale vzácný nejen svým stářím.

„Jeho význam tkví především v tom, že přežil největší katastrofu obce Milíkov, kdy ve čtyřicátých letech 19. století vesnice téměř celá vyhořela. Tento statek je trošičku vysunut mimo intravilán obce a tím byl vlastně od požáru zachráněn,“ vysvětluje archeolog z chebského muzea Michal Beránek.

Díky tomu tady po rekonstrukci návštěvníci uvidí dobovou ukázku běžného života. Podle ředitelky chebského muzea Martiny Kulové teď restaurátoři pracují na obnově zhruba 90 sbírkových předmětů. „Je to nábytek, hospodářské nářadí, keramika, jsou tam i kamna, která pak budou součástí expozice.“ Kromě originálních exponátů muzeum vytvoří i několik replik. Vzniknou například autentické egerlandské kroje nebo nový holubník.

V prvním roce rekonstrukce se podařilo uložit veškeré inženýrské sítě a vystavět nové moderní sociální zázemí pro návštěvníky. „Sundala se střešní krytina na hlavním objektu, nově se to oplechovalo. To je dočasné, střecha bude pokryta raženou taškou, která je tady v celém areálu, na vejminku, na kolně i na stodole,“ dodává ředitelka muzea.

Nová expozice by se měla návštěvníkům otevřít v létě v roce 2021. Celkové náklady na projekt rekonstrukce hrázděného statku v Milíkově jsou necelých 25 milionů korun. Karlovarský kraj, který je vlastníkem historického areálu, získal na jeho obnovu evropské dotace.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio