Rekonstrukce druhého Antonínského mostu v Sokolově jde do finále

17. srpen 2022 09:00

Rekonstrukce druhého Antonínského mostu přes Ohři, který je důležitou spojnicí mezi Sokolovem a jezerem Medard, spěje ke konci. Most, který byl ve špatném stavu, byl po dobu prací zcela uzavřen. S otevřením se počítá začátkem září. Opravy vyjdou na 25 milionů korun.

Práce na druhém Antonínském mostu jdou na rozdíl od některých ostatních staveb ve městě podle harmonogramu. Stav mostu už byl havarijní především kvůli zatékání do nosné konstrukce. Stavbaři odstranili svršek mostu a odbourali části nosné konstrukce, které byly nejvíce narušeny. V plánu je také nová asfaltová komunikace.

Stavba je hrazena z dotace ministerstva financí, z takzvaných ekomiliard, které jsou určeny na zahlazení následků důlní těžby. Jezero Medard se nachází v dolovém území bývalého povrchového lomu Medard. Most byl určen pro převedení důlní dráhy.

První most nechalo město za vlastní peníze opravit před několika lety

Se žádostí o opravu se tehdy na město obrátila Správa železnic proto, že voda prosakující mosty způsobovala problémy na železnici. Správa kvůli tomu hrozila městu pokutou. Rekonstrukce vyšla radnici na více než deset milionů korun.

Během nynějších prací stavbaři zjistili rozsáhlejší poškození jednoho z pilířů, což ale nesouviselo s původní zakázkou. „Tím, že klesla hladina v řece Ohře pod limit, který nebývá běžný, tak se obnažil vymletý pilíř, který se nyní dává do pořádku," uvedla starostka Renata Oulehlová. Náklady budou téměř 700 tisíc korun, radnice je bude chtít uhradit rovněž z prostředků ministerstva.

Z ekomiliard se financuje také stavba nedaleké Krejcarové lávky za 60 milionů korun, která propojí centrum Sokolova s odpočinkovým areálem Jižní lom. Kvůli chybám v projektu a dalším komplikacím je ale termín dokončení zatím v nedohlednu.

Spustit audio

Související