Rekonstrukce chebského muzea pokračuje. I přes omezený provoz ho ale mohou lidé navštěvovat

26. listopad 2019 12:00

Víc než čtvrt roku jsou v chebském muzeu místo návštěvníků stavební dělníci. Rozsáhlá rekonstrukce interiérů bude pokračovat i v zimních měsících. I přes omezený provoz muzea, ho můžou lidé navštěvovat na mimořádných akcích.

Nové ústřední vytápění, nová elektroinstalace a osvětlení expozice. To vše získají historické budovy v centru Chebu, ve kterých sídlí muzeum. Rekonstrukce trvá už víc než čtvrt roku a týká se dvou objektů muzea, konkrétně tedy Pachelbelova domu, kde byl umístěný Valdštejnský okruh, a Müllerova domu, kde sídlí ředitelství muzea a nová část expozice. Právě v Müllerově domě stavebníci dokončili zavedení datových sítí a zprovoznili tady vytápění. Teď se pracuje v expozičních prostorách v Pachelbelově domě. 

Tři projekty

Opravy výstavních prostor jsou rozdělené na tři samostatné projekty. Tím nejdražším je zavedení teplovodního vytápění. V historických budovách byly nainstalované elektrické přímotopy, které nedokázaly místnosti ve starých objektech dostatečně vyhřát. Tato část rekonstrukce by měla jednak zvýšit komfort pro návštěvníky muzea, ale také zajistit stálou teplotu pro tamní exponáty.

Mezi další úpravy pak patří výměna expozičního osvětlení a také nové rozvody datových sítí. Ty souvisí především s plánovanou modernizací výstav. Muzeum by v budoucnu chtělo návštěvníkům představit i interaktivní exponáty.

Celkové náklady na rekonstrukci jsou zhruba 10 milionů korun a muzeum na ně získalo dotace od Karlovarského kraje i od města.

Akce pro veřejnost

I přes omezený provoz muzea ale jeho pracovníci pořádají různé akce pro veřejnost. Například na konci září mohli lidé zavítat na tradiční Podzimní slavnosti a v listopadu byla pro děti připravená takzvaná Nocovka, tedy přenocování v muzeu tematicky zaměřené na chebské pověsti.

V sobotu 30. listopadu, pořádá muzeum další tradiční akci a to adventní trh. Sice v omezeném prostoru, právě kvůli rekonstrukci, ale i tak si budou moct návštěvníci vybrat z vánočních dekorací a drobných dárků nebo ochutnat vánoční cukroví.

Provoz muzea bude omezený minimálně do dubna příštího roku, kdy by měla skončit hlavní část rekonstrukce.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio