Rekonstrukce bývalého hotelu Praha v Kyselce skončila. V historickém domě začne pracovat centrum informačních technologií

26. červen 2020 08:30

V Kyselce u Karlových Varů skončila rekonstrukce dalšího historického domu – hotelu Praha. V někdejším ubytovacím zařízení najde zázemí centrum informačních technologií společnosti Mattoni 1873. Po bytovém domu Stallburg a Löschnerově pavilonu s muzeem, jde o třetí objekt v obci, pro který firma našla nové využití a zajistila jeho rekonstrukci.

Rekonstrukce objektu v historickém centru obce se odehrála pod dohledem památkářů ve dvou etapách. V první fázi, v roce 2013 byl starý dům nejprve zajištěn a dostal novou střechu. Ve druhé fázi, od roku 2018 do roku 2020 firma kompletně rekonstruovala interiéry a venkovní fasádu. Nové jsou i vnitřní instalace, které respektovaly dochované původní konstrukce.

Zatímco v prvním patře budou kanceláře pro deset pracovníků, v přízemí se nacházejí technické prostor a sklady. Za objektem vyrostl přístřešek pro nouzový elektrický zdroj. Celý areál je mechanicky a elektronicky zabezpečený.

Přestavba někdejšího hotelu na počítačové centrum stála přes 20 milionů korun. Nové firemní počítačové centrum bude sloužit pro všechny společnosti, které v Evropě tvoří holding Mattoni. Počítačoví specialisté se do nových prostor nastěhují na přelomu letošního a příštího roku. „Tady v Kyselce je jakési srdce firemního IT. Budou tady umístěni pracovníci, kteří budou obsluhovat centrální serverovou základnu,“ řekl za firmu Mattoni 1873 Martin Hanzl.

Výsledek okomentoval i nezávislý starosta Kyselky Aleš Labík: „Opravený hotel se nachází v blízkosti obecního domu služeb. Je to velmi frekventované místo, které bylo v minulosti terčem kritiky. S výsledkem rekonstrukce jsme velmi spokojeni.“

Nové počítačové centrum nápojové firmy sídlí v bývalém hotelu, který vznikl ve druhé polovině 19. století jako Hotel Kronprinz. Později nesl jména Giesshshübl a Hotel Praha. V posledních 20 letech byl ale nevyužitý.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio