Referendum o těžbě na kopci Tlustec odloženo. Známe datum

29. květen 2020 12:17

Původně chtěla obec Brniště místní referendum k obnovení těžby kamene na kopci Tlustec pořádat v květnu, nebylo to ale možné kvůli nouzovému stavu.

Čtěte také

Referendum k obnovení těžby kamene na Tlustci bude v Brništi na Českolipsku v pátek 19. června. Náhradní termín konání obec zveřejnila na svém webu. Podle zákona se musí v náhradním termínu konat referendum do 90 dnů od skončení nouzového stavu, nejzazší termín by tak byl v polovině srpna. O případné těžbě rozhodně báňský úřad, obec bude jedním z účastníků řízení. Odpůrci těžby, tedy přípravný výbor pro vyhlášení referenda získal 330 platných podpisů, v obci je zhruba 1 050 voličů.  

Čtěte také

V únoru zastupitelstvo schválilo kompenzační dohody s  firmou Kamenolom Brniště, která chce těžbu obnovit. Nezávislý starosta Michal Vinš k tomu řekl, že je tak Brniště alespoň jištěné, že z případného obnovení lomu bude obec profitovat. Podle smlouvy by těžař obci příštích 25 let vyplácel až 5 milionů ročně. Plány firmy i platná povolení počítají s odtěžením 840 000 tun čediče ročně, po dobu 20 až 30 let. Většinu se společnost zavázala z místa přepravit po železnici. Podle starosty se jim podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, která patří pod Brniště.

Tlustec, srpen 1995

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století až do roku 2004. Spor o obnovení těžby trvá od roku 2012. Někteří místní se po špatných zkušenostech z minulosti obávají ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže. Firma uvádí, že čedič na Tlustci patří mezi nejkvalitnější v zemi.

autoři: jij , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související