Ředitel muzea pátrá po tajemství staré fotografie. Snímek je z konce 2. světové války

10. duben 2017

Od roku 2012 pátrá ředitel sokolovského muzea Michael Rund po historii staré fotografie. Na snímku je holčička ve vězeňském mundúru s hračkou. Snímek se k řediteli dostal z pozůstalosti regionálního historika Václava Němce.

„Byl to sokolovský písmák a historik, který se zabýval historii ženského koncentračního tábora Svatava. Myslel jsem si, že holčička má se svatavským táborem něco společného,“ říká v této souvislosti Michael Rund. Podle něho se ale vztah fotografie k ženskému pracovnímu táboru nepodařilo prokázat. Přestože podle svědků bylo na konci války v lágru i několik dětí.

Michela Runda fotografie zaujala z několika důvodů. Neznámý autor na snímku zachytil holčičku ve vězeňském mundúru. Ten má ale číslo, které se dětem nedávalo. Fotografie se prý objevila v holandské publikaci, ve vojenském muzeu v Paříži i v muzeu holokaustu ve Spojených státech.

Popisky pod fotografií prý vždy uváděly, že jde o děvčátko pravděpodobně francouzského původu, vyfotografované v Praze na konci 2. světové války. Nic dalšího se zjistit nepodařilo. A neznámá zůstává i souvislost fotografie se Sokolovskem a koncentračním táborem ve Svatavě. Bez úspěchu jsou prozatím výzvy v novinách a na sociálních sítích.

Naděje z Mauthausenu

Fotografii podobné holčičky z osvobozování tábora na konci války mají v Mauthausenu. Upozornil ho na to jeden z badatelů. „Oblečení je sice jiné. Ovšem oči, nos, ta podoba je tam zřejmá," vysvětluje ředitel Rund, který do Rakouska poslal e-mail se žádostí o pomoc. K žádosti přiložil snímky a kopie dostupných dokumentů. Na odpověď ale zatím marně čeká. Chystá proto oficiální písemnou prosbu, která by mohla být úspěšnější.

„Ta fotografie holčičky mne stále dojímá. Když vidím ty její smutné oči, hned si představím, že dětí s podobným válečným osudem byly tisíce. Představa, že by se to mohlo stát mým dětem je skličující. Byl bych rád, kdybychom stopy té dívky nalezli. Třeba ještě žije. Anebo má rodinu, která pravděpodobně vůbec netuší, že holčičku z obrázku někdo v České republice hledá. Na podobných příbězích si lidé navíc stále mohou uvědomit tragické důsledky válek,“ říká Rund.

Pátrání po fotografii pokračuje. Historický snímek na odhalení svého tajemství stále čeká.


Památník obětem ženského koncetračního tábora ve Svatavě

autor: zdt
Spustit audio