Recept na piškotovou roládu Jany Vlkové se hodí nejen o Vánocích

23. prosinec 2019

Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Vyzkoušejte piškotovou roládu podle receptu autorky květinových kuchařek.

„Je to takové rodinné stříbro, recept mám od svojí maminky. Jeho předností je jednoduchost a rychlost přípravy,“ říká Jana Vlková.

(Nejen) Vánoční piškotová roláda

Suroviny

Na těsto:

150 g polohrubé mouky
150 g pískového cukru
5 vajec

Na náplň:

5 dl šlehačky
1 lžička růžové marmelády
1 lžička sušených růžových květů na zdobení
moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

Postup

Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Vejce ušleháme s cukrem do pěny a opatrně vmícháme mouku.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a lehce rozhrneme, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.
Pečeme zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.
Budoucí roládu vytáhneme z trouby, jakmile je na povrchu lehce růžová. Při delším pečení by ztvrdla a špatně se rolovala.
Teplou placku zarolujeme i s pečícím papírem, zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Šlehačku lehce osladíme a vyšleháme do tuha. Přidáme lžičku růžové marmelády.
Po naplnění můžeme roládu ozdobit oblíbenou čokoládovou polevou a sušenými květy nebo jenom posypat práškovým cukrem.

Tipy a triky:

Lze použít i jiné jedlé květy, např. levanduli. Jim pak přizpůsobíme výběr marmelády.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio