Recept na piškotovou roládu Jany Vlkové se hodí nejen o Vánocích
Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Vyzkoušejte piškotovou roládu podle receptu autorky květinových kuchařek.
„Je to takové rodinné stříbro, recept mám od svojí maminky. Jeho předností je jednoduchost a rychlost přípravy,“ říká Jana Vlková.
(Nejen) Vánoční piškotová roláda
Suroviny
Na těsto:
150 g polohrubé mouky
150 g pískového cukru
5 vajec
Na náplň:
5 dl šlehačky
1 lžička růžové marmelády
1 lžička sušených růžových květů na zdobení
moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Vejce ušleháme s cukrem do pěny a opatrně vmícháme mouku.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a lehce rozhrneme, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.
Pečeme zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.
Budoucí roládu vytáhneme z trouby, jakmile je na povrchu lehce růžová. Při delším pečení by ztvrdla a špatně se rolovala.
Teplou placku zarolujeme i s pečícím papírem, zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Šlehačku lehce osladíme a vyšleháme do tuha. Přidáme lžičku růžové marmelády.
Po naplnění můžeme roládu ozdobit oblíbenou čokoládovou polevou a sušenými květy nebo jenom posypat práškovým cukrem.
Tipy a triky:
Lze použít i jiné jedlé květy, např. levanduli. Jim pak přizpůsobíme výběr marmelády.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka