Rašelinový pavilon bude při otevření Císařských lázní zakrytý látkou

8. červen 2023 11:00

Rozsáhlá rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech skončila. Lidé si národní kulturní památku prohlédnou v závěru příštího týdne. Neopravený ale zůstává rašelinový pavilon.

Ten nebyl součástí prací, protože se nachází mimo hlavní objekt. Na rekonstrukci teď Karlovarský kraj shání dotaci. Při slavnostním otevření Císařských lázní ale exteriér pavilonu bude upravený.

Rekonstrukce historické budovy z 19. století trvaly tři roky. Začaly v prosinci 2020 a končí letos v červnu. Než padne rozhodnutí o dalším osobu sousedícího pavilonu, překryje objekt provizorní plachta s motivem toho, jak pavilon vypadal v době největší slávy. 

Čtěte také

V objektu, který přímo navazuje na Císařské lázně, se v minulosti připravovaly léčebné procedury. Vany naplněné rašelinou se dostávaly přímo do jednotlivých koupelen.

Rekonstrukce rašelinového pavilonu by přišla na 130 milionů korun. Replika by byla o 40 až 50 milionů levnější. S následným využitím budovy by podle hejtmana Petra Kulhánka nebyl problém.

Samotné Císařské lázně čeká už v příštím týdnu slavnostní otevření. To je naplánované na dny 15. až 17. června. Program 16. června bude v přímém přenosu vysílat Česká televize. Poté se objekt začne postupně zabydlovat. Bude zde sídlit infocentrum, k dispozici bude i několik sálů pro pořádání kulturních i společenských akcí.

Spustit audio