Radyně se musí opravit. Obvodové zdivo praská

22. říjen 2019 14:30

Jeden z plzeňských symbolů hrad Radyně potřebuje opravit. Volání o pomoc vyslala tato památka ze 14. století už před dvěma lety. Tehdy vypadla část obvodového zdiva ve východní věži.

„Jsou tam další trhliny. Sice se nejeví jako nebezpečné, ale opravit se musí,“ upozornil Václav Vajshajtl místostarosta. Na jednom z takových míst musel být vydán i zákaz vstupu pro návštěvníky

„Jednou v noci došlo k extrémní změně teploty, zeď se vydula a kamení se zřítilo na lavičku pod hradem,“ popisuje místostarosta Starého Plzence Václav Vajshajtl . Třímetrový kráter ze zdi už je opravený, díru vyplnily kameny. První etapa rekonstrukce přišla na 1,7 mil. Kč. 900 tisíc poskytlo ministerstvo kultury. Ukázalo se ale, že Radyně má i další slabá místa.

Radyně před a po opravě

„Jsou tam další trhliny. Sice se nejeví jako nebezpečné, ale opravit se musí,“ říká místostarosta. Na jednom z takových míst musel být vydán i zákaz vstupu pro návštěvníky. Radyně ale není nebezpečná. Provoz během rekonstrukce není a nebude omezen.

Volání o pomoc vyslala Radyně ze 14. století už před dvěma lety

Radyni škodí voda a mráz

Podle architekta Jana Soukupa nejde jen o dílčí opravy poškozených zdí. „To zdivo je zhruba tři metry široké. Jsou tam různé prohlubně a spáry, v kterých se drží voda, vsakuje se do zdiva, v zimě zamrzá. Pomohlo by, kdyby se ochránila hlava zdí. Nechceme tam ale dělat střechu, to by změnilo podobu celé zříceniny. Ale to zdivo se prostě bude muset překrýt. A je otázka, zda to nespojit se zastřešením vnitřního prostoru hradu, aby tam zbytečně netekla voda,“ dodává architekt Soukup.

Teď se město Starý Plzenec ale zaměří na opravy zdí. Potrvají ještě šest let a celkem přijdou na zhruba 15 milionů korun.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio