Původní název skupiny Blondie zná málokdo

Americká skupina Blondie prožila dobu své největší slávy v sedmdesátých a částečně i osmdesátých letech. Hrála různé styly - disco, pop, reggae, punk i new wawe. V roce 2006 byla zařazena do rokenrolové síně slávy,

Pohoupáme se na newyorské nové vlně. Tehdy, uprostřed 70. let, se zrodila americká skupina Blondie. Sólová zpěvačka Debbie Harry sice už patřila k dobře známým osobnostem newyorské hudební i umělecké scény, ale Blondie nejprve vystupovali pod názvem Anděl a had. Až od roku 1975 se nad pódiem objevuje název Blondie.

Image Blondie byla od počátku stavěna právě na vizáži zpěvačky nápadně připomínající tragicky zesnulou herečku Marylin Monroe. Už třetí album skupiny z roku 1977 zaznamenalo prodej dvaceti miliónů kusů a pro svět zatím spíše neznámá kapela Blondie se tak po pár letech existence dostala do mezinárodní extratřídy. Celé tři roky se držela mezi nejúspěšnějšími kapelami světa, a to díky kombinaci komerčních písniček, výrazného a srozumitelného zpěvu a špetky punkové agrese v doprovodu. Fanoušci tak pocházeli jak z popové, tak i z rockové oblasti.

V roce 1984 se Blondie rozpadli, ale o 14 let později se dali opět dohromady a natočili album No Exit. A byl to zásah do černého. Skladba Maria se dostala na 1. místo prestižní britské hitparády. Blondie pak chytili už několikátý dech a pokračovali dál. A je tomu tak dodnes.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.