Prvních 975 vakcín proti nemoci covid-19 dorazilo do Karlovarského kraje

30. prosinec 2020 14:55

Do Karlovarského kraje dorazily první dávky vakcíny proti nemoci covid-19. Podle předpokladu jich je 975. Kraj je uskladnil v nemocnici v Karlových Varech.

Českému rozhlasu to potrvdil uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März z hnutí Karlovaráci: „My je budeme v těch dalších dnech, respektive po začátku očkování, distribuovat mezi jednotlivá očkovací místa. Přesné rozložení a rozvezení bude samozřejmě předmětem další intenzivní práce a logistického zázemí.“

Očkovací centra se původně připravovala na první dodávku vakcín už na začátku týdne s tím, že by první lidé, zejména zaměstnanci nemocnic, mohli být očkováni ještě do konce roku. Jenže pak přišla informace, že dodávka dorazí až 31. prosince. Nemocnice tak už připravený postup očkování odložily.

Očkování by mělo tedy oficiálně začít v pondělí 4. ledna. Vakcínu přednostně dostanou zdravotníci, pracovníci záchranné služby a příslušníci složek Integrovaného záchranného systému. Menší skupiny zdravotníků možná dostanou vakcínu už o víkendu. První zásilka by měla vystačit na očkování zhruba tisícovky lidí. 

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio