První zastavení křížové cesty v Rokycanech se přesunulo na nové místo

18. květen 2023 19:36, aktualizováno

Na celém Rokycansku se jedná o ojedinělou událost. Během posledních let se tam stěhovaly jen dvě památky, a to socha Panny Marie v Podmoklech a kašna v ulici Míru v Rokycanech. Zastavení křížové cesty změnilo místo kvůli úpravám v parku Kalvárie.

Restaurátoři v Rokycanech přemístili první zastavení křížové cesty v parku Kalvárie. Nejprve bylo nutné kamenný sloupek rozebrat na pět částí, přemístit ho a znovu ho postavit. Nové místo zastavení je od původního vzdáleno asi 20 metrů.

Sloupek se stěhoval dva dny

Přesun sloupku s pomocí auta s hydraulickou rukou trval restaurátorům dva dny. Oprava křížové cesty je součástí dlouho očekávané revitalizace Husových sadů a Kalvárie. Rokycany revitalizaci připravují již od roku 2015. Hotovo by mělo být v březnu 2024. Náklady na revitalizaci obou částí jsou ve výši 18,9 milionu korun bez DPH.

Důvodem bylo přemístění prvního zastavení křížové cesty na Kalvárii od rušné komunikace směrem na Osek k nově budované dlážděné cestě. „Křížová cesta stoupá ke kapli serpentinami právě s 13 kamennými sloupky. V roce 2014 došlo k obnově všech obrázků na jednotlivých zastaveních,“ sdělila mluvčí města Adriana Jarošová. Na jednotlivých zastaveních křížové cesty jsou vyobrazeny různé náboženské výjevy. Poslední čtrnácté zastavení, kde byla přechovávána socha či plastika Krista, je vytesaným prostorem do skály pod kaplí o délce cca 12 metrů.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio