První turisté by se do Komorní Hůrky mohli podívat příští rok

21. červenec 2020 08:30

Město Františkovy Lázně připravuje zpřístupnění šachet v bývalé sopce Komorní hůrka na Chebsku. Šachty jsou v současné době k dispozici pouze pro vědecké výzkumy.

Vedení Františkových Lázní nyní v místě plánuje vybudovat zázemí a parkoviště pro veřejnost. První turisté by se tak k vyhaslému vulkánu mohli podívat příští rok na jaře, řekl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Povedlo se nám stavbu už i zkolaudovat s tím, že určitou skupinu lidí tam budeme moci pustit v režimu objednávek. Teď v současné době řešíme rezervační systém. Do té štoly může jít maximálně deset nebo 11 lidí najednou a budou muset jít s průvodcem,“ řekl Kuchař.

Na rezervačním systému se podílí i místní infocentrum. Na jeho webu bude portál, kde se lidé budou moci objednat na určitý čas, uvedl starosta. V současné době se proškolují průvodci, kteří nabídnou výklad ve třech jazycích. Vedení města očekává vzhledem ke kapacitě šachet návštěvu maximálně 150 lidí denně. Vedle štol stojí původní stará budova, kterou město nechá zbourat a postaví místo ní novou.

V nové budově chce umístit pokladny, kanceláře nebo sklady s vybavením pro návštěvníky. Náklady na vybudování zázemí i menšího parkoviště se odhadují na dva miliony korun. Organizátoři si od otevření štol slibují vyšší návštěvnost místa a zájem o sopku.

Podle starosty by šlo o první místo ve střední Evropě, kde by lidé mohli sestoupit do nitra sopky a sáhnout si na čedičový sopouch. Šachty kopírují trasy štol, které zde vznikly na popud spisovatele a badatele Johanna Wolfganga Goetha. Geofyzici během bádání zjistili, že jde o první důlní stavbu vzniklou z vědeckého účelu. Obnova šachet, která je součástí projektu Brána do nitra země, je financována z přeshraničních česko-německých fondů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio