První spodně kvašený ležák uvařili v Plzni před 180 lety

6. říjen 2022 09:02, aktualizováno

Před 180 lety, 5. října 1842, uvařil najatý bavorský sládek Josef Groll v novém Měšťanském pivovaru v Plzni první várku spodně kvašeného plzeňského ležáku. Od té doby se sláva českého piva rychle šířila a dobývala pivní svět. Nový druh piva proslavil i samotné město Plzeň.

Příběh plzeňského ležáku začal v první polovině 19. století. „Plzeňští právovárečníci chtěli tehdy původně uvařit dobré a laciné pivo, aby zamezili tomu, že v tu dobu se do Plzně dostávalo pivo z Německa, které bylo chutnější. Tak se rozhodli, že seženou sládka přímo z Bavor,“ vypráví vedoucí oddělení historických sbírek Plzeňského Prazdroje Anna Peřinová. První spodně kvašený ležák tehdy uvařil Josef Groll.

Groll přinesl nový typ kvasinek – kvasinky spodního kvašení. Ty se lišily tím, že při spodním prokvašení sedimentovaly při nízké teplotě na dno. Pivo je tak průzračné. „To bylo možné jen v těch hlubokých sklepích. Vytvořila se tady tak kategorie plzeňských piv,“ vysvětluje emeritní sládek Josef Berka.

Prazdroj chystá tradiční oslavu

I když má plzeňský pivovar to nejmodernější vybavení, stále používá jen tři základní suroviny, kterými jsou měkká plzeňská voda, slad z vlastní sladovny a žatecký chmel. Díky tomu chutná pivo stále stejně jako tehdy v roce 1842. 180. narozeniny plzeňského ležáku oslaví pivovar v závěru týdne tradičním Pilsner Festem. Součástí oslav budou koncerty, školy čepování nebo speciální prohlídky.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio