První přírodní rezervace se vyhlašovaly už v polovině 19. století. Třeba Boubín

2. květen 2023

Chráněné krajinné oblasti Šumava je letos 60 let. Ještě před jejím vznikem se zde vyhlašovala první chráněná území. Na Šumavě je dokonce jedno z těch nejstarších v ČR.

Na Šumavě se rezervace, tedy místa, která požívala určitou ochranu přírody, vyhlašovaly už ve 30. letech minulého století. Mezi ty první rezervace patřily například Černé a Čertovo jezero, Trojmezná nebo Wajtfelerské slatě.

„Rezervace před CHKO jsou vlastně popsané jenom v jediném materiálu. To je dokument z roku 1933. Ani nevím, jestli je to zákon nebo výnos. Ten shromažďoval všechny rezervace, které v té době existovaly, o kterých se vědělo. Takže třeba Černé, Čertovo jezero vzniklo pravděpodobně jako rezervace v roce 1911, jenže vyhlašovací dokument neexistuje, nikdo ho nenašel. Určitě ale třeba v mapě vlastníka z roku 1924 už tam měli hlášenou rezervaci. Přesto se všude uvádělo, že byla vyhlášena právě až v roce 1933 tím dokumentem," popisuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

A přesně tyto rezervace s nejasným původem, byly znova vyhlášeny později – ve druhé polovině 20. století. Díky novému vyhlášení, získaly tyto rezervace jasný statut v zákoně a tudíž mohly mít i oporu v rámci omezení a to jak vstupu nebo hospodaření. Nutno ale dodat, že první rezervace se vyhlašovaly ještě v polovině 19. století. Jako první rezervace Žofín a Hájná Voda v Novohradských horách a následně Boubínský prales.

„Většinou to bylo nadšení jednak místních a jednak nějakých milovníků přírody, kupodivu lesníků, kteří se později se stali spíš brzdou ve vyhlašování rezervací, ale to až ve 20. století. Ale taky těch vlastníků, jako byli třeba šlechtici. A to bylo spojené s nějakým romantismem, zároveň řekněme s myšlenkovou revolucí jakoby technologickým pokrokem, který v tom 19. století byl. A určitě to bylo spojené s tím, že v 19. století v Čechách naprosto vrcholila exploatace původních zbylých pralesů a přírodních ekosystémů," doplňuje Pavel Hubený.

A díky takovým lidem, jako byl například lesník Josef John byly zachovány právě takové přírodní skvosty, jako je Boubínský prales nebo Žofínský prales. Bez nich bychom přišli o významný kus přírodní historie. Rezervace jsou takovými malými národními muzei, kde se uchovává paměť naší země.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio