První pacient v Karlovarském kraji dostal lék bamlanivimab

25. březen 2021 12:30

Zdravotníci společnosti Karlovarské krajské nemocnice, kam spadá v Karlovarském kraji nemocnice v Karlových Varech a Chebu, ve čtvrtek poprvé aplikovali pacientovi infuzi s protilátkou bamlanivimab. Lék má u pacientů s rizikovými faktory zabránit nejhoršímu průběhu nemoci covid-19.

Aplikaci léku u pacientů budou indikovat praktičtí lékaři, uvedla v tiskové zprávě lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíková. „Je nutné, aby aplikaci indikoval pouze praktický lékař, který zná stav svého pacienta, umí ho odpovídajícím způsobem vyhodnotit a posoudit, zda je pro pacienta vhodná indikace právě tohoto přípravku. V žádném případě není možné, aby pacient přišel přímo do nemocnice a dožadoval se podání,“ řekla Uhlíková.

Lék bamlanivimab je pro pacienty s rizikovými faktory, kteří by mohli mít těžký průběh nemoci, skončit v nemocnici a je u nich i riziko úmrtí. Dostávají ho krátce po nakažení. Podle Uhlíkové je určen například pro pacienty po transplantaci orgánů, onkologické pacienty nebo osoby s chronickou obstrukční chorobou nebo plicní hypertenzí. Pacient musí být v lehkém stavu onemocnění covid-19 a nesmí mít potíže déle než sedm dnů.

Podle krajského zastupitele pro zdravotnictví Josefa Märze kromě krajských nemocnic v Karlových Varech a Chebu budou lék podávat i v sokolovské nemocnici. „Během dnešního dne Karlovarský kraj rozešle všem praktickým lékařům v regionu potřebné informace o tom, jak a komu tento přípravek indikovat tak, aby byl dostupný všem pacientům, kteří ho skutečně potřebují,“ řekl März.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio