První karlovarská vodárna zásobovala město vodou přes 100 let. Dnes zeje prázdnotou

22. listopad 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do areálu první karlovarské vodárny. Ta zásobovala město vodou z řeky Ohře přesně 102 let.

První karlovarská vodárna byla postavená v roce 1882 v městské části Tuhnice. Do té doby se voda do města přiváděla pouze z lesních pramenů takzvaným lesním gravitačním vodovodem. Prameny však v létě často vysychaly a rozvíjející se lázeňské město čím dál častěji bojovalo s nedostatkem vody.

Obzvláště suché roky 1875 a 1876 donutily městskou radu vybudovat první karlovarskou vodárnu. V roce 1880 vykoupilo město v blízkosti řeky Ohře pozemek a mlýn za částku 50 tisíc zlatých a projektem pověřilo firmu Deutsche Wasserwerks-Gesellschaft z Frankfurtu nad Mohanem.

V době svého vzniku se jednalo pouze o úpravnu vody, která zásobovala město filtrovanou vodou z řeky Ohře. Do provozu byla uvedená v roce 1882 a až do roku 1923 rozváděla pouze vodu užitkovou, až když se zavedl systém chlorování, byla voda z vodárny také pitná.

Vodárna v Tuhnicích fungovala s různými obměnami technologií (například pístová čerpadla poháněná vodou postupně nahradila čerpadla oběhová s elektrickým pohonem) až do roku 1984, kdy byla dokončená vodárna v Březové, která zásobuje Karlovy Vary a okolí vodou ze Stanovické nádrže.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio