Průvodcovská služba - dobrý nápad

22. říjen 2007
Publicistika

Města vymýšlejí na turisty nejrůznější lákadla: a někdy zapomenou na úplně základní služby. A někdy naopak umí vymyslet jednoduchou maličkost, která návštěvníka mile překvapí. Takovou zkušenost učinila nedávno v Klatovech Petra Kosová ...

Do Klatov se dostanu nejméně jednou do roka: na soutěž Literární Šumava. Nejprve jsem jezdila jako porotkyně a teď coby interpretka ukázek vítězných prací. Kromě setkání s autory se pokaždé stihnu aspoň trochu projít a polaskat pohledem historické jádro. To dělají ostatně skoro všichni, kdo do Klatov na literární soutěž přijedou.

Logo

Projít se - a počkat na odvoz; to je můj každoroční program. Až dosud jsem si u toho čekání na náměstí na lavičce u kostela každý rok lámala hlavu, co se to píše na ceduli poblíž Katakomb o průvodcovské službě. Letos jsem se dočkala vysvětlení. Přiběhla totiž ke mně najednou energická a sympatická starší paní, zeptala se, jestli jsem v Klatovech na návštěvě a když jsem kývla, nabídla se, že mě provede po historické části města, neb je průvodcovská služba. Musela jsem s díky odmítnout a lítostivě sledovala, jak odchází oslovit další podezřelé s batohem na zádech. Pražští účastníci Literární Šumavy, kteří mě pak odváželi do hlavního města, vyprávěli, že byli v Klatovech poprvé v životě a měli velké štěstí, protože paní průvodkyni potkali.

Dosud nevím, jestli se služba platí a kolik stojí. Ale vyplatí se, i kdyby ji platilo město Klatovy. Jednak je to výdaj na reprezentaci a pak také taková průvodkyně nezanedbatelně posiluje vstřícnost atmosféry města, to hraje velkou roli při rozhodování, jak dlouho se zdržet. Ráda bych tu paní někdy potkala znovu a prošla se s ní. A ráda bych se setkala s podobně čipernými dámami i v jiných menších městech.

Logo

A možná bych měla svůj příspěvek od města Plzně dostávat i já. Bydlím totiž na Vinicích a v průměru 5x měsíčně (dbám při tom na vlídnost a dobré vystupování) vysvětluji pěším či v autě namačkaným nešťastníkům, jak a kudy se probojují do plzeňské zoo. Nejnavštěvovanější turistický cíl Plzeňského kraje má totiž pro přespolní velmi komplikovaný přístup a město k němu dosud neumí pořádně označit cestu.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.