Provoz nedaleko pláží v Zadaru ochromila nehoda

29. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Tragická dopravní nehoda ochromila provoz nedaleko pláží v Zadaru. Náš konzulát ve Splitu apeluje na řidiče, aby dodržovali pravidla silničního provozu. Zdá se, že v Chorvatsku už dávno neplatí, že dobré víno a jídlo u moře zaručují dlouhověkost.

Provoz nedaleko pláží v Zadaru ochromila dopravní nehoda. Neopatrná řidička se tam dopoledne srazila s policejním autem doprovázejícím dodávku s penězi. Řidička byla na místě mrtvá. První šetření naznačují, že na vině budou obě strany. Mrtvá řidička nedala přednost autu s doprovodem, policisté zase neměli dostatečný odstup od dodávky s penězi.

Vzhledem k tomu, že u moře začínají slevy, bude tu víc turistů z Česka, Polska, Maďarska a Slovenska....

Náš konzulát ve Splitu varuje - řidiči, prosím, dodržujte pravidla silničního provozu. To, že někdo kolem vás pojede na "sedmdesátce" stovkou, ještě neznamená, že to musíte dělat také. Co si o tom myslí třeba řidič brněnského auta, který to večer pod Splitem uháněl stejně jako místní a navíc vezl celou rodinu? Nebo dneska na odbočce k trajektu vsetínská felicie, která se bez rozmyslu rychle vřítila do křižovatky, že ji málem zablkokovala. Hm???

Chorvatští lékaři bijí na poplach. Zdá se, že už dávno neplatí - dobré víno a jídlo u moře zaručuje dlouhověkost. Aktuální statistiky upozorňují, že Chorvaté na pobřeží se dožívají o pět let kratšího věku než Italové z druhé strany moře. Za vším je nejen kvalitnější životní prostředí na druhé straně Jadranu, ale také jiná strava - například méně tuku a soli. Navíc Italové v porovnání s Chorvaty daleko méně pijí a kouří.

V déltě řeky Neretvy se daří nejen zelenině, ale i subtropickému ovoci, hlavně citronům a mandarinkám. Místní zemědělci se už nemohou dočkat sklizně, protože letošní úroda bude hodně bohatá. Jen mandarinek by měli sklidit na 50 tisíc tun.

Až se třeba cestou domů zastavíte nad Splitem v obchodní zóně, pozor - platí tam trochu jiné zvyklosti než u nás. Třeba velkoobchod Makro, tady se mu říká Metro, vás dovnitř pustí na českou podnikatelskou kartu. Jen se musíte bezplatně zaregistrovat u vchodu. Problémy ale můžete mít, pokud do obchodu vyrazíte s dětmi. Ty sice oficiálně dovnitř mohou, ale ne už tak třeba jejich kočárky.

KURZY a BENZÍN:

Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 41 lip. Natural 95 - tadu mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

DOPRAVA:

Večer a ráno počítejte na celém pobřeží se silným provozem. U moře se mění turnusy, navíc i tady v Chorvatsku končí prázdniny, a tak si rodiče pojedou pro děti k příbuzným. Už během odpoledne se tvořily kolony na dálnici Split - Záhřeb, především u tunelu Svety Rok a u Záhřebu na mýtnicích. Kolony mají zhruba dva kilometry.

Na istrijském ypsilonu jsou kolony zatím jen nárazově. Pozor - Chorvaté neznají pravidlo zipu, sledujte proto, jaká auta jsou kolem vás. Tento fígl dobře funguje jen u řidičů z Německa, Rakouska a Česka. Z hraničních přechodů do Slovinska zatím zdržení nehlásí, během večera a noci se má situace měnit.

POČASÍ v sobotu 30. srpna

U Jadranu bude většinou slunečno, na Istrii místy oblačno. Ranní teploty 20 až 24 stupňů, odpolední vystoupí na 28 až 32 stupňů. Slabý západní až severozápadní vítr, odpoledne místy bura.

Jachtaře čeká západní až sevrozápadní vítr 6 až 14 uzlů. Moře mezi jedničkou a dvojkou.Viditelnost do 20 kilometrů. Na jižním a středním Jadranu hrozí místní přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu