Propagace i propaganda. Retromuseum v Chebu představuje výkladní skříně socialismu

30. srpen 2021 11:50

Výkladní skříně v období socialistického Československa představuje chebské Retromuseum. Kurátorkou výstavy je Daniela Kramerová. Expozice Roky ve výloze je plná zajímavých nápadů i obskurní bolševické propagandy.

„Výstava představuje fenomén aranžování výkladních skříní od poloviny 50. let do roku 1989,“ uvedl ředitel chebské Galerie výtvarného umění Marcel Fišer. Jak upřesnil, výkladní skříně v období socialistického Československa nesloužily jen k propagaci zboží, ale byly též jedním z kanálů politické propagandy a osvěty, vybízející k zdravějšímu životnímu stylu, spořivosti nebo pracovní morálce.

Expozici doplňuje i videoprojekce, která představuje práci aranžérů. Tu ovšem zhusta hatila všudypřítomná propaganda. K nejotřesnějším příkladům patří fotografie prezidenta Gustáva Husáka, jehož hlavu lemuje velký srp s kladivem, to vše zasazené v prodejně zeleniny mezi různými zavařeninami ve sklenicích.

„Chebský rozměr výstavě dodává soubor snímků Jaroslava Slavíka, zachycující proměny zdejších výkladních skříní,“ upozornil Marcel Fišer. Podrobnosti o výstavě i to, jaké zajímavosti z Chebu výstava přibližuje, si můžete poslechnout v příspěvku.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio