Proměnu Sokolova, kterou po roce 1945 provázely rozsáhlé demolice, mapuje nová kniha

17. říjen 2019 10:00

Nová kniha Zmizelý Sokolov se stovkami dokumentárních fotografií ukazuje, jak se začal po druhé světové válce měnit Sokolov. Autoři Jan a Michael Rundovi v publikaci podrobně přibližují zásadní změny města i rozsáhlé demolice.

Zmizelý Sokolov, Jan a Michael Rundovi

Kniha je zaměřena na dva zásadní časové úseky, které ovlivnily dnešní podobu Sokolova. „Zaměřili jsme se na období po roce 1945 bezprostředně po druhé světové válce, během které došlo v Sokolově k bombardování a rozsáhlé devastaci oblasti zvané Butterscheiba. A také na sedmdesátá léta, kdy musela řada domů ustoupit nové výstavbě,“ poznamenává spoluautor knihy Jan Rund.

„Pro dokreslení změn, ke kterým v našem městě došlo, jsme knihu doplnili o detaily, které mohli lidé při běžných procházkách spatřit. Popsali jsme odstraněné pomníky, jiná výtvarná díla a také stavby jako jsou mosty, lávky. Ponecháváme na čtenářích, aby sami posoudili, zda na území Sokolova mohly některé stavby zůstat stát,“ píší oba autoři v předmluvě své knihy. Knihu Zmizelý Sokolov je možné získat například v tamním muzeu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio