Projekt Na kole jen s přilbou se zaměřil na bezpečnost cyklistů

17. květen 2015

Tragické nehody cyklistů, kteří podcenili ochranu svého zdraví, bývají bohužel čím dál častějším jevem. Proto přichází Tým silniční bezpečnosti a Horská služba s projektem Na kole jen s přilbou.

Projekt si klade za cíl snížit počet zraněných a usmrcených cyklistů. „Navíc nejen v rozsáhlejších městských aglomeracích už je dnes kolo samozřejmou a rozumnou alternativou používání motorových vozidel,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Pánik.

O bezpečnosti jízdy na kole i o novinkách ze světa cykloturistiky se mohou zájemci z našeho regionu dozvědět více během nadcházejícího víkendu, kdy se v rámci aktivit projektu chystá na Ježíškově cestě v Krušných horách akce určená všem cykloturistům.

Čtěte také

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 57 cyklistů, dalších 433 při nehodě utrpělo těžké zranění. V Karlovarském kraji zemřel jeden cyklista, těžce zraněno bylo dalších 14.

Nehody se lidem nevyhýbají ani při jízdě na kole mimo pozemní komunikace. Během loňské letní sezony zasahovala Horská služba téměř 700krát při vážných úrazech jezdců na kolech a na koloběžkách.

„Zejména o prázdninách se v horách setkáváme s cyklisty, kteří jako by stále zapomínali, že při neopatrné jízdě jim hrozí riziko vážného úrazu. Navíc nejednou opomíjejí nutnou prevenci v podobě ochranné přilby. Svou negativní roli často sehrává i posilnění alkoholem,“ vysvětlil náčelník Horské služby Jiří Brožek.

Nutnost používání cyklistických přileb také dlouhodobě zdůrazňuje paralympijský vítěz a světový šampion Jiří Ježek, který je patronem projektu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio