Projekt Dostupná Šumava pomáhá seniorům a osobám se sníženou mobilitou poznávat šumavské krásy

23. květen 2022 16:28, aktualizováno

Začala jarní část projektu Dostupná Šumava. Jde o celodenní autobusové zájezdy s průvodcem. Jsou určené pro seniory a osoby se sníženou mobilitou. Díky nim se podívají i na ta místa, která jsou pro dopravu běžně nepřístupná.

Jezero Laka nebo Kepelské Zhůří. To jsou lákavé šumavské cíle. Zároveň jsou to ale místa, kam běžně nesmějí jezdit auta ani jiná doprava. Starší a hendikepovaní lidé tak nemají šanci se tam podívat. Existuje ale výjimka - Dostupná Šumava. Společný projekt ČSAD Plzeň a národního parku. Díky němu už přes 20 let vždy před sezonou a po ní právě na tato místa pravidelně vozí tělesně znevýhodněné mimořádné autobusové zájezdy s průvodcem.

„Je tady krásně. Lidé se dostanou na místa, kam by museli pěšky nebo na kole, což už pro starší není nemožné,“ říká průvodkyně Hana Kopová.

„Pro lidi, kteří nemají moc peněz a nejsou dobře pohybliví je to nádherná věc. Zjistil jsem to nedávno na internetu a hned jsme se přihlásili. Je to bezvadné, brzy si to zopakujeme,“ pochvaluje si pan Pospíšil z Plzně.

Otcem myšlenky je někdejší vedoucí ČSAD Sušice Petr Sýkora. "Nemohlo se sem 40 let. Dneska už se sem může, ale ti starší lidé už to zase nezvládnou. Tak nám některá místa národní park povolil,“ vysvětluje průvodkyně Milada Váňová, které je 86 let.

Lidé se v rámci projektu Dostupná Šumava podívají třeba na Pancíř s rozhlednou nebo meandry Křemelné. A letos jsou nachystány také dvě novinky - bývalá sklárna Nový Brunst a v rámci Roku mokřadů rašeliniště u Skelné.

„Měli by přijet lidé, kteří mají rádi Šumavu a poznávání. Úplně každý náš zájezd zvládne, i vozíčkáři. Autobus se dostane na místa, kam normální doprava nejezdí. Kroků není mnoho,“ doplňuje Milada Váňová.

Autobus vyjíždí třikrát týdně, má různá nástupní místa na Plzeňsku, Klatovsku i Strakonicku. Je potřeba se registrovat předem. Bližší informace najdete na webu dopravce ČSAD a také na webových stránkách NP Šumava.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio