Prohlídka interiérů, bohatý program i závod šerpů. Ještěd slavil 45 let

16. září 2018

Tisíce lidí přišly na sobotní oslavy čytřiceti pěti let od otevření tamního horského hotelu a vysílače pro veřejnost. Přístupné byly interiéry známé stavby, konal se i závod ve vynášení sudů piva na vrchol Ještědu. Připraven byl i bohatý doprovodný program.

„Tématem letošních slavností je vesmír, protože spoustě lidí právě tato budova připomíná vesmírnou loď, nebo raketu při startu,“ uvedl oslavy 45. výročí od otevření hotelu Ještěd moderátor.

Všude proto byli k vidění mimozemšťané, dokonce i na chůdách. Ti, kdo neměli minimálně tykadla, tak se snažili v dílnách narychlo potřebné anténky vyrobit.

Oslavy Ještědu se nesly ve vesmírném stylu, časté byly masky robotů, kosmonautů i mimozemšťanů

„Kdo se chce podívat na vysílač, respektive jak to vypadá uvnitř, v těch technických patrech Ještědu, tak pod tou rampou Českých radiokomunikací, tak tam se chodí organizovaně dovnitř,“ navigoval zájemce o prohlídku moderátor akce.

Na vysílači bylo možné vidět moderní technologie Českých radiokomunikací pro TV a rozhlasové vysílání. Davy mířily i do interiérů horského hotelu.

Během oslav byly přístupné také interiéry hotelu Ještěd

 „Vlastně v tomhle pokoji je úplně původní nábytek ve tvaru písmene H, podle pana architekta Hubáčka. Také tu můžeme vidět původní lampy, které symbolizují Ještěd,“ popsala vybavení jednoho z pokojů průvodkyně Karolína Pešavová. Lidé se v nich podle ní rádi ubytovávají třeba o Silvestru, Vánocích nebo svatební noci.

Karolíně se práce v hotelu, který připomíná vesmírnou loď, líbí. A to přesto, že tu už zažila velkou bouřku.

„Je tu opravdu hodně blesků, a když je opravdu nepřízeň, tak se ta špička Ještědu může vychýlit až o jeden metr,“ popsala průvodkyně Karolína Pešavová.

Vysílač a hotel Ještěd byl otevřen před 45. lety

Návštěvníci chodili na Ještěd pěšky, jezdili na kole, koloběžce, lanovkou i historickým autobusem. Zdeněk Pácha z Frýdecko-Místeckašel na vrchol od dolní stanice lanovky po strmém svahu se sudem piva na zádech. Tradiční soutěž šerpů vyhrál.

„Když to srovnám všech těch šest sedm ročníků, tak pro mě to bylo dneska největší trápení.  Já jsem na to netrénoval, měl jsem asi tři týdny pauzu. Takže letos to bylo na útrapu.  Nejkritičtější byl závěr, ten poslední výšvih, tam bylo asi šedesát procent stoupání po té šotolině a už bylo hodně teplo,  tam už jsem skoro padal do bezvědomí, to bylo šílený,“ přiblížil závod jeho vítěz Zdeněk Pácha.

Vítěz závodu ve vynášení piva na Ještěd. Zdeněk Pácha z Frýdecko-Místecka to zvládl za 44 minut

Výstup zvládl za něco málo nad 44 minut, což podle něho odpovídá počasí slabému tréninku a počasí během závodu. 

Spustit audio

Související