Prodaná nevěsta zazní dnes na náměstí Republiky v Plzni

Špičkoví pěvci se dnes v 19:30 hodin představí ve venkovní produkci Smetanovy Prodané nevěsty na plzeňském náměstí. Vstup na akci je zdarma.

Ivana Veberová, Aleš Briscein, Jana Foff Tetourová, Tomáš Kořínek nebo Jevhen Šokalo a mnoho dalších pěveckých hvězd zazpívá dnes večer slavnou „Prodanku“.  „Představí se jedno z nejlepších obsazení, které v tuto chvíli můžeme v Prodané nevěstě v evropském kontextu vidět,“ komentoval to režisér Tomáš Pilař. Na pódiu se objeví také známé tváře, které by v opeře nikdo nečekal. „V činoherní roli kněze se představí sám otec Tomáš Holub, Biskup plzeňský, a za historickou pípou zapůjčenou z pivovarského muzea stane plzeňský sládek Václav Berka,“ dodal Pilař. Do celého představení bude zapojeno více než 350 účinkujících včetně folklorních souborů, které choreografii nacvičují už několik měsíců.

U katedrály svatého Bartoloměje už stojí opravdu velkorysé panoramatické podium. Jsou připravené i lavičky, které nabídnou zhruba tisíc míst k sezení

U katedrály svatého Bartoloměje je postavené panoramatické hlediště s lavičkami, ale sedět se může i za nimi. „Hlediště bude rozděleno do sekcí, z nichž jedna bude vyhrazena divákům, kteří si donesou vlastní židličku. Ostatní místa budou k stání. Návštěvníci budou mít po celou dobu a hlavně o přestávkách k dispozici mnoho stánků s občerstvením, pivní stany, stánky s nápoji, ale budou si také moci prohlédnout práci zručných řemeslníků, bednářů, košíkářů a dalších,“ informovala mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová a dodala, že ti, kterým se nebude chtít dorazit přímo na náměstí, mohou celé představení sledovat díky live streamu na FB profilu Plzeňského kraje. Následující den poběží na regionální televizi Plzeň TV kompletní záznam celého představení.

Pozor na dopravní omezení

Propagační letáček na Prodanou nevěstu bude dvě hodiny před představením a dvě hodiny po něm platit jako jízdenka v plzeňské MHD. Ale akce si pochopitelně vyžádá i rozsáhlá dopravní omezení, už během dne platí zákaz parkování na náměstí a v přilehlých ulicích a zhruba od 18 hodiny se pak náměstí i tyto ulice pro veřejnou dopravu zcela uzavřou. V 19 h přestanou jezdit tramvaje mezi Anglickým nábřežím a Sady Pětatřicátníků a náhradní doprava v tomto úseku zavedena nebude. Od 19 h pojedou po odkloněné trase po Americké třídě i autobusy číslo 20, 33 a 40. Zmíněné výluky skončí v 23:30 hodin.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio