Procelánka má nového majitele - výroba zůstane zachována

26. březen 2009
Tento pořad

Společnost Karlovarský porcelán už má nového vlastníka - je jím česká firma Hengis. O novém majiteli, který jako jediný získal zbylé závody porcelánky, rozhodl včera věřitelský výbor. Andrea Strohmaierová situaci kolem porcelánky sleduje a přináší čerstvé informace...

Informaci o tom, že porcelánka má nového majitele, který chce pokračovat ve výrobě porcelánu s velkou radostí uvítali zaměstnanci podniku. Ti totiž na rozhodnutí věřitelského výboru čekali netrpělivě několik dní. A mnozí už neskrývali velké zklamání. Lidem končí 31. března výpovědi, i když se na úřady práce budou muset nahlásit, všichni přesto doufají, že nový vlastník bude mít o současné zaměstnance zájem.

Nový majitel navázat na výrobu už ale nestačí. Do konce měsíce zbývá několik dní a vlastník z technických důvodů nestihne závody do konce března převzít. Provoz v závodech porcelánky v Nové Roli, Klášterci, Lesově a provoz sítotisku v Karlových Varech bude zřejmě na několik týdnů odstaven...samozřejmě, že prodej ještě musí schválit soud a pak přijde na řadu inventura a další kroky, které povedou právě k převzetí podniku

Jednání se odkládala hlavně kvůli ceně. Věřitelé, především zajištěné banky, nesouhlasili s cenovou nabídkou a tak chtěli, aby ji případní vážní zájemci upravili a hlavně navýšili. Nakonec se tak stalo a upravená nabídka firmy Hengis byla pro věřitele nejvýhodnější. Samozřejmě, že rozhodování bylo komplikované, protože nerozhodovala právě jen cena, ale i snaha o zachování výroby a zaměstnanosti.

Logo

Hengis chce revitalizovat a restrukturalizovat výrobu porcelánu a uspět na evropských a světových trzích. Chce hledat strategického partnera, jenž by pomohl rozšířit trhy porcelánek, které vinou výpadku výroby ztratily zakázky. Žádný podnik zavírat nebude. Do dvou tří měsíců by mělo být jasno o sestěhování firem působících v rozlehlých areálech i o počtu zaměstnanců.

První ze závodů krachující společnosti byl už prodán. Závod v Chodově koupila firma Epiag Lofida - Porcelán CZ z Dalovic u Karlových Varů za 25,6 milionu korun. I tam by se měla výroba zachovat. V jaké podobě, ale zatím není jasné.

Spustit audio