Proč kočka čurá mimo záchod aneb když s vaším mazlíčkem cloumají emoce

30. prosinec 2021

I zvířátka mají duši a obzvlášť kočky umí svou nespokojenost dát najevo. Proč a co s tím? Správná odpověď na první část otázky už v sobě většinou bude nést i řešení.

V první řadě je nutné vyloučit zdravotní problém – pokud veterinární lékař neshledá žádné onemocnění, pak musíme rozklíčovat, co nežádoucí chování spustilo.

Může to být spousta faktorů, například nevyhovující podestýlka v záchodku, a tady se opravdu řídíme vkusem kočky, nikoli naším, lidským. Vadit může nevhodné umístění, málo časté čištění, ale také třeba kočce nepříjemně páchnoucí čisticí prostředek. U starších jedinců to může být i problém s klouby, kdy je kočce zatěžko vstoupit do záchodku s příliš vysokým okrajem. V těchto případech je náprava poměrně snadná a rychlá.

Logo

Kočičí emoce

Druhou sadou spouštěčů mohou být pocity – kočka tak vyjadřuje nesouhlas, nespokojenost nebo pocit ohrožení. Jako narušitele může vnímat nového člena rodiny, nový nábytek, nový – jinak znějící spotřebič, ale může to být i pes, který se venčí pod oknem, může to být dovolená majitelů, kteří péči o kočku svěří cizí osobě... pak nejde o močení jako takové, ale o značkování.

Značkování je projev teritoriálního chování, kdy si kočka snaží ubránit své území. A tady to chce hodně času a trpělivosti, abychom odhalili, co je příčinou a případně se pokusili ji odstranit, nebo kočku s novým jevem skamarádit.

Spustit audio