Pro zařízení malého bytu volte multifunkční nábytek i jednotnou barvu

14. květen 2022

I menší byt může být velmi útulný. Pokud si ho chytře a prakticky zařídíte jako multifunkční prostor, můžete se v něm cítit velmi dobře a mít vše po ruce. Podle bytové designérky Věry Tomíčkové ze společnosti toto studio je nejdůležitější důkladná příprava rozvržení úložných prostor i výběr řešení kvalitního spaní.

Velké byty jsou dnes skutečným luxusem. Stále častěji musíme z různých důvodů obývat menší prostory. Někdy se celá rodina musí vejít do dvou místností, které slouží jako kuchyně, obývák, ložnice i pracovna. To má ale někdy i své výhody. Například méně úklidu i menší finanční výdaje.

Pokud zařizujete menší byt, ze všeho nejdříve se porozhlédněte po typu nábytku, který můžeme využít více způsoby. Ideální jsou pro tyto účely sedací soupravy, které jsou určeně pro trvalé spaní. Uvnitř totiž mají speciální mechanismus, ve kterém je ukrytá zdravotní matrace, takže se každý vyspí velmi pohodlně. Ne každý je ochoten sedací soupravu denně rozkládat a zase skládat, proto kvalitní spaní můžete vyřešit i jako sklopnou postel, kterou ukryjete do skříně a jedním tahem vytáhnete.

Stolek a úložné prostory

Stůl potřebujete většinou pracovní, někdy v roli konferenčního stolku a někdy na něm sníte večeři. To vše můžete vyřešit, pokud stůl bude mít zvedací podnož. Jeden stolek pak využijete v různých výškách od malého konferenčního stolku s výškou 40 cm až po pracovní stůl. Navíc stůl může být i rozkládací. Podobně pak můžete řešit nejrůznější typy stoliček, které mají buď nastavitelnou výšku nebo je do sebe naskládáte jako stavebnici.

Úložné prostory si předem důkladně rozmyslete a nejdříve si sepište, co vše vlastně potřebujete uskladnit. Pro vestavěné skříně je vhodné využít místo i u stropu, ovšem pak je nutné vyřešit, jak se do výšky pro své věci dostanete. Možností jsou delší šatní tyče, kterými si pohodlně sklopíte ramínka s oblečením. Problém mohou vyřešit i rozkládací schůdky. Každopádně do vyšších skříněk ukládejte pouze věci, které nepotřebujete denně.

Konzultace bytového designéra se vyplatí

V malém bytě zvolte jednotnou barvu pro celý interiér. Tím prostor opticky zvětšíte. Na rozdělení jednotlivých funkcí interiéru můžete zvolit spíše designové prvky. Různé kouty bytu, například pracovní nebo spací kout, můžete oddělit pomocí mobilních paravánů nebo posuvných textilních panelů. Tím získáte pocit soukromí a hezký dekorační prvek. 

Pokud si malý byt chcete zařídit sami, je opravdu nutné vše pečlivě vyměřit a promyslet každý centimetr, který budete potřebovat využít. Rozhodně ale nešetřete na spaní a neomezujte se na přespávání na gauči. Konzultace se zkušeným bytovým designérem vám může napomoci vše správně rozvrhnout a využít každého centimetru tak, abyste se doma cítili dobře.

Spustit audio