Pro plzeňské předzahrádky se aktualizují pravidla

5. říjen 2022 20:00, aktualizováno

Plzeň řeší podobu restauračních předzahrádek pro příští rok. Město se zabývá aktualizací stávajících pravidel pro jejich umisťování. Vznikne tak další manuál, který má zpříjemnit pobyt v centru města.

Město se podobou a umisťováním restauračních předzahrádek zabývá dlouhodobě. Jde o jeden z prvků ve veřejném prostoru, který slouží k jeho oživení. Neměly by však tvořit rozšíření prostoru restaurace na úkor ulice. Proto je nutné pro ně zřídit určitá pravidla.

Aktuálně už jistá pravidla platí. Dojde ale k jejich malé obměně. Snahou je, aby předzahrádky nebránily výhledu a nepřekážely chodcům. „Chtěli bychom důsledněji zachovávat dostatečnou šířku průchodu podél předzahrádek a redukovat rozsah takzvaných podest,“ sdělil architekt Jaroslav Holler, vedoucí Úseku veřejného prostoru Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Restauratéři: zjednodušte podávání žádosti

Město se snaží zjednodušit a digitalizovat proces žádosti, aby byl komfortnější. Ambicí města je umožnit vznik více předzahrádek i mimo samotné historické jádro. Na setkání se zástupci restaurací, kaváren a také veřejností byly mnohé požadavky a připomínky k restauračním předzahrádkám artikulovány. Hlavním požadavkem je, aby pravidla platila pro všechny stejně.

Největší vliv na rozšíření předzahrádek v ulicích Plzně měla cenová politika. „Před rokem 2015, kdy Plzeň získala titul Evropské město kultury, došlo k zásadnímu snížení ceny za zábor,“ zmínil Jaroslav Holler. Tím vystoupal počet předzahrádek k současnému číslu cca 70.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio