Přírodní rezervace Kladské rašeliny je nejnavštěvovanější lokalitou Slavkovského lesa

21. červenec 2023

Necelých devět kilometrů severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejkrásnějších míst na Chebsku. Bývalá lovecká osada Kladská. Leží v centru nejcennějšího území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v přírodní rezervaci Kladské rašeliny. Rezervací se můžete projít po vůbec nejstarší stezce svého druhu u nás. První prkna povalového chodníku tam byla položena už v roce 1977.

Osada Kladská zaznamenala největší rozvoj ve druhé polovině 19. století. Může za to kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg, který se zasadil o vznik většiny staveb včetně loveckého zámečku, restaurace, hájenek nebo pily. V dalším rozvoji pak pokračoval jeho syn, který na Kladské vybudoval druhý největší myslivecký revír v Čechách. Na tuto dobu najdete na Kladské dodnes mnoho památek postavených v alpském stylu.

Kladská je však vyhledávanou lokalitou především kvůli unikátnosti zdejší fauny a flóry. Soubor pěti rašelinišť poskytuje útočiště řadě významných druhů. Z rostlin je tu k vidění třeba masožravka rosnatka okrouhlolistá, borovice blatka, suchopýr nebo klikva. Ze zástupců živočišné říše tu žije například jelen, tetřev hlušec, čáp černý nebo rys ostrovid.

Pokud byste chtěli poznat zdejší jedinečný ekosystém, můžete se vydat na naučnou stezku Kladská. Jedná se o jednu z nejstarších naučných stezek v Čechách. Navíc je to první stezka, která umožnila návštěvníkům poznat jedinečnou přírodu mokřadu suchou nohou právě díky povalovým chodníkům. Stezka je dlouhá 2,4 kilometru a najdete na ní dvanáct informačních tabulí.

Trasa je za běžného provozu vhodná i pro vozíčkáře nebo kočárky. Od dubna 2021 až do odvolání je však na části naučné stezky omezen provoz z důvodu rekonstrukce hráze rybníka u altánu. Uzavřený úsek naučné stezky je možné obejít, tato část však není bezbariérová.

Spustit audio