Přírodní rezervace Janovský mokřad by se měla stát domovem vzácných ptáků

24. leden 2022, aktualizováno

Divocí koně a pratuři za elektrickým ohradníkem v přírodní rezervaci Janovské mokřady mají před sebou hodně práce. Zvířata by totiž měla postupně spásat 12 hektarů rákosu, a tím zvýšit biodiverzitu území tak, aby se stala lákavou lokalitou ke hnízdění vzácného ptactva. Aspoň tak to vidí do budoucna Jiří Vlček z odboru ochrany přírody pro Plzeňský kraj.

Jiří Vlček

Pokud se vše podaří, mohli by v lokalitě začít hnízdit ptáci, kteří kolem přelétají. Ke svému hnízdění totiž sice potřebují rákosí, ale svá hnízda staví na pokraji. Pokud zvířata rákos spasou a vzniknou tak zvané světliny, je velká pravděpodobnost, že ptáci v lokalitě zůstanou, budou zde mít vše, co potřebují.

Na místě by se pak mohli vyskytovat ptáci, jako například cvrčilky říční, cvrčilky zelené, či velmi vzácné cvrčilky slavíkové. Žádaní jsou i rákosníci zpěvní či proužkovaní a protože zde bývá i slavík modráček středoevropský, tak by právě plánovaná změna mohla posílit jeho populaci. Snem ornitologů je vodouš rudonohý, na místě by mohly zahnízdit i čejky chocholaté.

Během dvou let by v okolí měly vzniknout tůňky a také se plánují tři pozorovatelny. Na místě je už malá turistická trasa značená symbolem letícího ptáka ve žluté barvě. Plánovaný přírodní okruh by se měl rozšířit na tři kilometry. Cestou potkáte i bobří stopy v podobě skácených stromů a hrází.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka