Přírodní ráj na okraji krajského města. To jsou Vrbenské rybníky v Českých Budějovicích

9. duben 2021

Propletete se mezi paneláky rozlehlého sídliště, minete několik nízkých chalup a najednou se ocitnete doslova uprostřed vod, luk a strání. I tak by se dal popsat začátek procházky k Vrbenským rybníkům v Českých Budějovicích na jihu Čech. Místu, které nabízí překrásnou přírodní scenérii, včetně spousty ostrůvků, na kterých žije množství vodních ptáků.

„Ostrůvky se ukazují jako to nejlepší prostředí pro hnízdění vodních ptáků,“ říká ředitel jihočeského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš. Stojíme spolu na hrázi rybníka Domin a z vodní hladiny před námi vystupují dvě desítky větších či menších ostrůvků. „Na nich ptáci cítí bezpečí nejen před lidmi, ale i před predátory,“ dodává ochranář.

Husa velká na rybníku

Ostrůvky přitom vznikly náhodou. „V osmdesátých letech byly dotace na odbahnění rybníků, chyběly ale peníze na odvoz bahna. To se buď nahrnulo na břeh, nebo se z něj udělaly ostrovy,“ vysvětluje Jiří Bureš, jak vlastně mimoděk vznikl ptačí ráj na katastru stotisícového města.

Dnes jsou Vrbenské rybníky zařazeny do evropské sítě chráněných ptačích oblastí. Vedle zmíněného rybníku Domin najdete ostrůvky i na dalších třech vodních plochách.

Rybník Domin

Oblíbené místo vycházek obyvatel jihočeského krajského města je ale pozoruhodné i z dalších důvodů. Obývá ho víc jak devět set motýlích druhů, na hrázích rybníků se daří teplomilným druhům hřibů.

Vrbenské rybníky protíná historický železniční násep vlakové trati do Plzně. Před 100 lety byla ale frekventovaná železniční trasa přeložena o něco severněji a po náspu teď vede bezbariérový vycházkový okruh.

autor: Filip Černý
Spustit audio