Přírodní park Sedmihoří tvoří ve skutečnosti jedenáct vrcholů

17. srpen 2022 12:03, aktualizováno

Sedmihoří se nachází na území stejnojmenné vrchoviny, a to mezi městy Bor a Horšovský Týn. Tvar hor se stáčí to půlkruhu a vytváří pomyslnou podkovu. Nejvyšší horou je Racovský vrch, který se tyčí do výše 619 metrů, hned za ním je Chlum, který je jen o deset metrů nižší.

Jan Pakosta

Ačkoliv název nás lehce zavádí na sedm vrcholů, ve skutečnosti je jich více. Je jich údajně 11, při čemž ale nejznámějšími je právě těch sedm, tedy Racovský vrch, Chlum, Vidický vrch, Rozsocha, Písečný, Křakovský a Rybniční vrch. Okrajové části hor jsou v obležení zemědělských ploch a rybníků. Velkou zajímavostí jsou dobře viditelné formy zvětrávání žuly.

"Okolím vás dobře provede i poučí desetikilometrová naučná stezka, která na 14 informačních tabulích popisuje nejen geologii Sedmihoří, ale také historii a vše o okolní přírodě," říká fotograf Jan Pakosta. Seznámíte se také s tamní vegetací, zvířenou, historií osídlení i s tradičními řemesly. Obdivovat můžete také skalní mísy, nebo místo zvané u Ručiček, kterému se váže legenda o usmíření dvou znesvářených sedláků.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio