Případů onemocnění žloutenky výrazně přibývá

20. říjen 2015

V Karlovarském kraji je registrován zvýšený výskyt virové hepatitidy neboli žloutenky typu A. Od září minulého roku jí onemocnělo celkem 256 osob. Nejdůležitější prevencí před nákazou je důsledné dodržování základních hygienických návyků.

V září loňského roku se na Chebsku začaly objevovat první případy žloutenky. Nemoc se šířila hlavně mezi lidmi bez domova a drogově závislými. Netrvalo dlouho a hygienici začali hovořit o epidemii, která měla původ v místě opuštěného kláštera milosrdných sester.

V současné době je v Karlovarském kraji evidováno celkem 256 osob nakažených žloutenkou typu A, nejvíc na Chebsku. Naopak nejméně nakažených registrují na Sokolovsku.

„Počet nakažených je několikrát vyšší než za poslední roky. V minulosti bylo hlášeno méně jak deset případů do roka. Vzhledem k tomu, že se snadno mohou nakazit i děti, apelujeme hlavně na rodiče, aby věnovali zvýšenou pozornost jejich hygieně,“ varují hygienici.

Žloutenka typu A se přenáší poměrně rychle

Virus totiž může na některých místech přebývat i řadu dnů. Její výskyt souvisí zejména s nedostatečně prováděnou hygienou rukou. Nákaza se šíří přímým kontaktem s nemocným člověkem, kontaminovanýma rukama nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami, předměty, vzácně i krví.

Hygienici proto doporučují, aby si lidé myli ruce po použití toalety, před konzumací stravy a po příchodu z venku. Je zcela nevhodné pít z jedné lahve, společně ukusovat svačinu, dělit se o společnou cigaretu, společně kouřit vodní dýmku a provádět další podobné činnosti. Nemalý význam má i mytí ovoce a zeleniny před konzumací.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio