Primitivové neznámé kultury vypustili orla v podobě nového alba

19. červen 2021 13:00

Karlovarská skupina Primitivové neznámé kultury vydala nové album. Jmenuje se Když letí orel a přináší deset skladeb relaxačně - meditativní hudby. V ní je slyšet řada exotických nástrojů, zvonkohry, pulsní trubice, chrastidla, bambusová flétna nebo keramický buben.

„Vždycky jsme říkali, že děláme relaxačně - meditativní hudbu, je to ale prostě hudba sama o sobě, bez jakýchkoli přívlastků," charakterizuje žánr kapely Lev Havlíček, který hraje na rytmické a ozvučné nástroje, často různých exotických tvarů i barev zvuků.

„Mezi exoticky znějící bych řadil například shrutibox, což je jednoduchý předchůdce indického harmonia. Dál je to shruti mandolína. Tělem je to mandolína, na které jsou jen dvě struny. Používáme také ocean drum - buben napodobující zvuk moře. Pak třeba nástroj, který se jmenuje rotující vlny. To je sestava devíti kovových tyček navázaných provázky, která vytváří mnoho alikvótních tónů," popsal Havlíček. 

Hudební skupina Primitivové neznámé kultury vydala nové album s názvem Když letí orel

Spolu s ním tvoří kapelu zpěvačka Zuzana Nedvědová a Michal Fejt, hráč na klarinet a flétnu. Oba hrají i na další nástroje. Dlouholeté trio na albu doplnil houslista Radek Svoboda, který se tak stal dalším regulérním hráčem souboru.

Kapela hraje už sedmnáctým rokem. Když letí orel je jejím čtvrtým albem, které vydali po téměř devíti letech od posledního.  Novinka nabízí deset skladeb, kromě titulní Když kletí orel například Hru oblaků, Ostrovy nebo Čas sněžení okvětních lístků a Pomíjení.

Do jaké míry odráží název kapely hudbu, kterou hrají? "To "primitivní" v názvu samozřejmě nemyslíme hanlivě - jde o označení přírodních národů, a také v naší hudbě se například některé prvky opakují. A "neznámé kultury" vyjadřuje, že čerpáme prvky z různých kultur," vysvětluje zjednodušeně Havlíček.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio