Přikrmování ptactva má svůj smysl. Víte, co sypat do krmítka?

7. leden 2021

Člověk je občas puzen touhou spáchat dobrý skutek a třeba krmení ptáčků v zimě k takovým skutkům patří. Jenže někdy naděláme víc škody než užitku. Čím ptáčkům přilepšit a neublížit jim poradil ředitel Národního parku České Švýcarsko a ornitolog Pavel Benda.

Nejlepší pro krmení jsou olejnatá semínka, takřka ideální jsou semínka slunečnice, které mají rádi různí ptáčci. Ale můžeme přidat mák, len nebo ořechy. A pokud se vám nechce pro ptáčky pracně louskat vlašské ořechy, stačí ty ořechy rozšlápnout a v krmítku už si to ptáci vyzobou sami.

Klasikou jsou kousky loje nebo lojové koule a válečky, které se dají koupit. Taky můžete semínka zalít do tuku v plastové krabičce nebo půlky kokosového ořechu a po zatuhnutí zavěsit na strom dnem vzhůru, aby krmení nezapadalo sněhem.

Pozor na skleněné plochy

Většinou chceme mít na krmítko výhled, abychom se mohli kochat, ale nevhodné je umístění u velkých skleněných ploch, kde ptákům hrozí i zranění. A krmítko by mělo být umístěné takovým způsobem, aby do něj nemohly kočky.

Ke krmení vodních ptáků – labutí a kachen a ani do krmítek na zahradě nikdy nepoužíváme zbytky lidského jídla, slané, kořeněné nebo plesnivé potraviny. Místo dobrého skutku byste tak mohli poškodit ptačí zdraví nebo dokonce způsobit úhyn.

Spustit audio